Barcelona Cybersecurity Congress arma la indústria contra els atacs informàtics

La sisena edició de Barcelona Cybersecurity Congress (BCC) que tindrà lloc del 13 al 15 de maig, reunirà l’ecosistema de ciberseguretat internacional amb l’objectiu d’oferir les millors solucions per fer front a l’increment de la ciberdelinqüència en un moment en què empreses i indústries s’enfronten a un escenari ple d’amenaces i desafiaments que posen en risc la seva seguretat i funcionament.

L’imparable procés de digitalització d’empreses i indústries, que ha provocat un augment en els seus nivells de competitivitat i modernització, comporta un elevat factor de vulnerabilitat dels seus sistemes informàtics cada vegada més interconnectats. Així, en aquests anys, s’ha registrat un augment de les agressions cibernètiques que van des d’atacs en els quals se segresta informació fins als que es duen a terme per controlar els dispositius, passant pels que utilitzen la Intel·ligència Artificial per suplantar la identitat.

Tot plegat fa que les polítiques de ciberseguretat en les indústries i en les empreses siguin ja una obligació per tal de permetre dur a terme la seva activitat diària amb una menor preocupació per patir un atac cibernètic. En aquest context, arriba la sisena edició de Barcelona Cybersecurity Congress, esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC).

Amb el lema ‘Construint un futur segur per a les indústries’, el BCC disposarà, al pavelló 8 del recinte de Gran Via, d’una zona expositiva; un Congrés, que abordarà qüestions com la necessitat d’augmentar les inversions en ciberseguretat, les tecnologies emergents i la protecció de la cadena de subministrament, i un Hacking Village, on experts en hacking ètic posaran en pràctica les seves habilitats i compartiran els seus coneixements.

El director de l’esdeveniment, Roger Bou, ha assenyalat que “l’auge de la Intel·ligència Artificial i el nombre més gran de dispositius interconnectats han fet créixer de manera exponencial les possibilitats de patir un atac cibernètic, la qual cosa fa que la ciberseguretat s’hagi convertit ja en un element fonamental en el pla estratègic de qualsevol empresa o indústries”. “Des de Barcelona Cybersecurity Congress, volem contribuir a la millora de la protecció digital industrial amb la participació d’empreses líders i amb un atractiu programa de sessions per oferir les millors solucions que es puguin implementar en l’actualitat”, ha afegit.

Empreses i ponents líders
En aquest sentit, el BCC compta amb la participació d’empreses líders especialitzades en el desenvolupament de solucions per minimitzar l’impacte dels ciberatacs i les amenaces digitals com Crowdstrike, EY, Fortinet, FTI Consulting, ManageEngine, SentinelOne, Sosafe, Threatlocker i Tenacy, entre d’altres.

A més, disposarà d’una àmplia agenda de conferències, xerrades i taules rodones en les quals es posarà l’accent en qüestions com la necessitat d’augmentar la inversió en ciberseguretat per assegurar l’èxit empresarial, l’ús eficaç de les dades per millorar la detecció d’amenaces, la utilització de la Intel·ligència Artificial per identificar vulnerabilitats, el rol dels directors de seguretat de la informació (CISO, en anglès) o el coneixement del marc normatiu, en especial, la directiva NIS2 de la Unió Europea ja en vigor que endureix les mesures de ciberseguretat en empreses operadores de serveis essencials, proveïdors de serveis digitals o entitats de l’Administració Pública.

Entre els ponents més destacats hi ha el president de National Automation, Steve Mustard; el director de tecnologia d’Ontinet, Alejandro Aliaga; la CISO global de Grup Abertis, Olga Forné; el vicepresident i CISO per a Europa, Pròxim Orient i Àfrica (EMEA, en anglès) de Schneider Electric, Frank Van Caenegem; el director general de Sinektik, David Dickson; l’arquitecte principal d’IA per al sector farmacèutic i especialista de computació quàntica de Microsoft Regne Unit, Deepa Shinde; i el president de la secció de pimes de l’Organització Europea de Ciberseguretat (ECSO, en anglès), Regis Cazenave.

Així mateix, i amb l’objectiu de donar visibilitat i impulsar la presència de la dona en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, el dia 14 de maig, en el marc de BCC, tindrà lloc STEM Women Congress, organitzat per la plataforma Global STEM Women, amb la participació de Marta Pascual, consellera delegada de Qilimanjaro Quantum Tech, startup deep-tech de computació quàntica; Maria Viadé, directora de seguretat de la informació i delegada de protecció de dades de Volkswagen Group Espanya; Nadiya Shaik, especialista en ciberseguretat de Nestlé; o Elena Medina, líder digital Iberia de Sanofi.

Hacking ètic
En aquesta mateixa línia, BCC ha potenciat, amb el suport de Beaware, CaixaBank Tech, Crowdstrike, Cyberwatch, Data-Warehouse, EC-Council, Edge Impulse, Forcepoint, Inetum, SentinelOne, S21SEC i Trend Micro, el ‘Hacking Village’, la zona de hacking ètic del saló amb un ampli programa d’activitats, workshops i ponències.

Així, alguns hackers posaran en pràctica les seves habilitats en dues competicions capture the flag (CTF) i compartiran els seus coneixements mitjançant xerrades i tallers pràctics sobre qüestions com els grans models de llenguatge (LLMs) per al desenvolupament de la Intel·ligència Artificial Generativa i el paper dels directors de seguretat de la informació (CISO, en anglès), entre altres temes, per tal de donar consells i indicacions pràctiques sobre la millor manera de dificultar l’acció dels ciberdelinqüents.

Una amenaça creixent
Les empreses han de fer front a nous desafiaments motivats per la creixent dependència de proveïdors externs, que converteix les cadenes de subministrament en un objectiu per als hackers, l’extensió del teletreball o l’increment en el nombre de dispositius IOT connectats, entre altres amenaces.

De fet, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha gestionat un total de 97.348 incidents de ciberseguretat el 2024, la qual cosa suposa un augment del 16,6% respecte a l’any 2023. Un 32,4% d’aquests incidents (31.540) van ser registrats en el sector industrial mentre que el 67,6% restant (65.808) va afectar la ciutadania en general. Així mateix, es van detectar i notificar un total de 183.851 sistemes vulnerables, susceptibles de ser objectiu d’un atac.

BCC se celebrarà del 13 al 15 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona juntament amb l’IOT Solutions World Congress, l’esdeveniment internacional sobre la transformació de la indústria a través de tecnologies disruptives, reunint més de 250 empreses expositores de tot el món i un centenar de ponents nacionals i internacionals.

Barcelona, maig de 2025

Edu Pérez Moya
93 233 21 66
eperezm@firabarcelona.com