David Adjaye, Peris +Toral, Stephen Bates i Mohammed Adib, ponents a Construmat

El cotitzat arquitecte britànic-ghanès David Adjaye; els catalans Marta Peris i José Toral, fundadors de l’estudi Peris+Toral Arquitectes; el britànic Stephen Bates i l’iraquià Mohammed Adib seran els ponents principals del Sustainable Building Congress de Construmat 2025. Aquest fòrum internacional abordarà, del 20 al 22 de maig al recinte de Gran Via, qüestions relacionades amb la construcció d’habitatge social, l’edificació saludable i l’ús de la intel·ligència artificial a partir d’experiències dutes a terme arreu el món.

Fill de diplomàtics ghanesos, nascut a Tanzània i establert a Londres, sir David Adjaye, és autor de l’emblemàtic Museu Nacional de Cultura i Història Afroamericana de Washington. Defensor d’una arquitectura compromesa, humana i social, Adjaye basa el seu procés creatiu en el respecte a les generacions passades per aprendre’n com s’ha posat de manifest en obres seves com els habitatges de protecció oficial de Sugar Hill a Nova York; el Nobel Peace Centre d’Oslo o la Moscow School of Management Skolkovo, a Rússia. El seu projecte més recent implicarà la transformació de les instal·lacions sanitàries de Ghana mitjançant la creació de 101 nous hospitals prefabricats i energèticament eficients al país.

Per la seva banda, els arquitectes catalans Marta Peris i José Toral es caracteritzen per afrontar els desafiaments de la crisi d’habitatge i de l’emergència climàtica. Mostra d’això és el projecte Modulus Matrix, un edifici de sis pisos amb estructura modular de fusta que va rebre el Premi Internacional 2024 del prestigiós Royal Institute of British Architects (RIBA) i que també va ser guardonat amb el Premi Construmat 2024 a la sostenibilitat. En aquest projecte, l’ús de la fusta contribueix a reduir les emissions de CO₂, i el sistema modular escurça el temps de construcció, convertint-lo en un model a seguir per construir habitatges de manera més ràpida.

Referents en sostenibilitat i IA
El tercer dels oradors principals serà Stephen Bates, fundador juntament amb Jonathan Sergison de l’estudi britànic Sergison Bates Architects, és un reconegut arquitecte referent en sostenibilitat que ha centrat la producció en la construcció d’habitatges socials i en la revitalització d’edificis públics per regenerar àrees degradades. En aquest sentit, destaquen, entre altres projectes, la transformació de l’antiga fàbrica de Citroën a Brussel·les en un centre cultural, o la rehabilitació d’un antic taller per a habitatges distribuïts al voltant d’un pati central a Lavender Hill a Londres, projecte pel qual han rebut el Premi Nacional RIBA 2023.

Finalment, l’iraquià Mohammed Adib és el Chief Design Officer de Dewan Architects + Engineers des del 2017, on lidera el disseny de la firma. Amb estudis en arquitectura a l’AA School of Architecture de Londres i en interiorisme a EINA, va fundar Intercon el 1993, una empresa de disseny d’interiors comercials amb seu a Barcelona i Dubai. Amb més de 30 anys d’experiència, ha treballat en projectes destacats a Europa, Àsia i Àfrica, com ara he Avenue Hotel i el Shaza Mecca Hotel. A més, la seva figura ha estat clau en l’expansió de Dewan al sud-est asiàtic i en la creació del Departament d’Arquitectura del Metavers (MAD) des d’on aplica la IA per millorar l’eficàcia, la creativitat i la funcionalitat dels dissenys.

Tres eixos temàtics
En la seva edició del 2025, el Sustainable Building Congress de Construmat vertebrarà els seus continguts al voltant de tres eixos temàtics: Biohabitabilitat i Salut per donar a conèixer materials, projectes i dissenys d’espais constructius saludables per als usuaris; Habitatge Social per promocionar projectes residencials assequibles i de qualitat com a resposta al dèficit de cases existent; i Intel·ligència Artificial amb l’objectiu de fomentar l’ús de tecnologies d’IA en arquitectura per optimitzar el disseny, construcció i gestió d’edificis.

Habitatge social
Les sessions del primer dia estaran dedicades a conèixer diferents experiències d’edificació sostenible i industrialitzada desenvolupades per incrementar el parc d’habitatge. Les ponències abordaran des de l’ús de la fusta i estratègies regeneratives en el disseny residencial —que presentaran Peris+Toral i Stephen Bates— fins a models de construcció industrialitzada, defensats per representants de les firmes PMP i Culmia, aquesta darrera amb el cas del Pla Vive a Madrid. També es presentaran projectes inspiradors com l’edifici de 32 apartaments de protecció oficial per a persones grans i/o amb discapacitat al barri d’Azpilagaña de Pamplona; el projecte SFJ6, amb 102 habitatges socials a Vallecas (Madrid), o la promoció de 205 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer juvenil “Ntra Sra. dels Àngels, 14”, també a la capital espanyola.

Per la seva banda, l’IMHAB analitzarà els reptes de l’habitatge públic a Barcelona, i la taula rodona “Atles social de l’habitatge” reunirà experts del CSCAE, CEAV i altres entitats per debatre sobre les barreres d’accés a l’habitatge. A més, es tractaran casos internacionals com el nou programa d’ajudes directes per a l’accés a l’habitatge posat en marxa al Marroc. Cal destacar que Construmat aprofitarà la sessió inaugural del Congrés per presentar el decàleg de mesures necessàries per resoldre el problema de l’escassetat d’habitatge, elaborat per les principals associacions sectorials de l’àmbit de l’edificació.

Salut i biohabitabilitat
El segon dia, les ponències se centraran en com l’arquitectura i la construcció poden contribuir al benestar de les persones. S’exploraran models d’edificis saludables, la integració de sistemes i materials, estratègies de disseny per a espais saludables, criteris de biohabitabilitat i el paper de la digitalització. L’arquitecte David Adjaye parlarà sobre l’arquitectura hospitalària i s’exposaran projectes pioners com La Termal, un edifici industrialitzat d’energia positiva impulsat per la UE. Destaca també la presentació d’un estudi a càrrec del CGATE sobre “Habitatge, salut mental i solitud”, que aborda l’impacte de l’entorn residencial en la salut emocional i intergeneracional.

Intel·ligència artificial
La darrera jornada del Congrés estarà dedicada a analitzar l’impacte de la intel·ligència artificial en el sector de la construcció i la seva aplicació pràctica en projectes d’arquitectura, enginyeria i edificació. Les ponències abordaran des de casos d’èxit en automatització i anàlisi de dades, fins a metodologies que combinen IA i economia circular per aconseguir edificis sostenibles i energèticament eficients, com el projecte SNUG. Es presentaran eines aplicades al BIM, disseny predictiu i gestió d’obra, així com experiències empresarials com l’evolució de la IA a la firma Alsina o l’ús d’aquesta tecnologia per part de b720 Fermín Vázquez a l’edifici Polaris North. Dues taules rodones organitzades per ITEC i el CATEB amb la participació d’empreses, startups, arquitectes i entitats completaran aquest bloc temàtic amb una mirada crítica i estratègica sobre els reptes, les oportunitats i la urgència d’adoptar la intel·ligència artificial.

El Sustainable Building Congress de Construmat, en les sessions del qual participen més de 60 ponents, compta amb la direcció tècnica de l’arquitecte Jorge Arditti, president del capítol mexicà de l’American Institute of Architects (AIA) i una de les veus internacionals més reconegudes en construcció sostenible.

Barcelona, 27 de febrer de 2025

Fotografies del Congrés (edició 2024) aquí

Fotografies ponents edició 2025 aquí

ACREDITACIONS DE PREMSA per a Construmat 2025 aquí

Maria Dolors Herranz-Edu Pérez Moya
Tel. 93 233 25 41 – 21 66
premsa@firabarcelona.com