Liber presenta oportunitats i nous mercats al sector del llibre en espanyol

Liber, la Fira Internacional del Llibre que promou la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) i que organitza enguany Fira de Barcelona, comptarà amb la participació de 346 expositors de 10 països reafirmant-se en la seva 34ena edició com l’esdeveniment professional més important de la indústria del llibre en espanyol. Amb la seva oferta comercial i activitats, Liber mostrarà, del 12 al 14 d’octubre, novetats, models de negoci i oportunitats de creixement en el sector del llibre en nous àmbits lligats a la digitalització, la comercialització i la internacionalització del llibre.

Amb una facturació l’any passat de 2.257 milions d’euros (+ 2,8%), la indústria editorial espanyola és la cinquena del món tot i que la crisi econòmica, l’impacte de la digitalització i els canvis d’hàbits de consum cultural l’han portat a reduir un 30,8% la seva xifra de negoci des de 2008. Malgrat això, el sector afronta amb moderat optimisme aquesta propera edició de Liber davant la tendència positiva de recuperació del mercat interior iniciada ja el 2014 i el bon funcionament de les exportacions registrat en els darrers anys.
Per al president de Liber i de la FGEE, Daniel Fernández: “la fira servirà per prendre el pols al mercat nacional, aprofundir en els reptes a afrontar com a indústria i seguir apostant per la internacionalització dels negocis de les empreses del sector del llibre, sobretot a Llatinoamèrica. A més Liber és un espai per a la reflexió i el debat sobre els reptes del futur, així com per donar visibilitat a un sector que representa la indústria cultural més important del país”.
I és que la vitalitat de l’idioma espanyol, que parlen 567 milions de persones a tot el món confereix una enorme projecció de futur i de negoci al món del llibre. En aquest sentit, Liber és una eficaç i provada plataforma d’exportació per a la indústria editorial espanyola ja que aquest any ha seleccionat i convidat directament a 500 compradors i prescriptors internacionals clau de 60 països els quals participaran a trobades de negocis amb les empreses expositores. Aquestes missions comercials tenen el recolzament d’ICEX España Exportación e Inversiones, les Oficines Econòmiques i Comercials a l’estranger i d’Acción Cultural Española (AC/E) gràcies al Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants.
Destaca la visita d’una delegació de més de 50 bibliotecaris nord-americans, país que en tres o quatre generacions tindrà el major nombre d’hispanoparlants del món segons l’Institut Cervantes.
El sector més representat a Liber són les empreses i entitats editores que portaran a la fira novetats en tot tipus de temàtiques. Aquestes representen més del 80% dels expositors. Cal destacar la participació col·lectiva de diverses editorials d’Andalusia, Catalunya, País Valencià, Madrid, Euskadi i Castella Lleó a través de les associacions i gremis professionals de les seves comunitats autònomes. Una altra participació agrupada important és la d’editorials especialitzades en llibre religiós, un sector que representa el 3,7% de tot el que es publica a Espanya.
Així mateix, la fira torna a comptar amb la zona Liber Micro pensada per facilitar la presència de petits editors, empreses de serveis, startups i emprenedors amb una trajectòria en el mercat inferior a tres anys o amb menys de sis treballadors que fins fa poc tenien molt complicat assistir a una fira d’aquestes característiques. Aquest any s’han acollit a aquesta modalitat de participació sis empreses.
La resta de l’oferta de la fira es conforma de companyies de serveis, distribuïdors, associacions professionals, institucions i entitats, agents literaris i companyies d’arts gràfiques. A més de firmes espanyoles, participen a Liber empreses dels EUA, Índia, Itàlia, Corea del Sud, Letònia, Rússia, República Txeca, Mèxic i els Països Baixos.
Oportunitat digital i autoedició
Liber comptarà amb quatre àrees específiques d’exposició i activitats en què es concedirà especial atenció a la digitalització del llibre, les apps, l’autoedició, i els serveis d’impressió.
La Zona Digital acollirà diferents productes i serveis tecnològics relacionats amb l’edició, distribució i comercialització del llibre digital, que enguany es complementarà amb la nova Zona Apps amb aplicacions per a la lectura en dispositius mòbils. En l’oferta concreta d’aquestes àrees es podrà trobar des de programari de gestió editorial i metadades, fins a plataformes per a l’exportació de llibres electrònics arreu el món, passant per solucions antipirateria, ebooks i audiollibres en forma de targeta o apps que ofereixen a l’usuari experiències literàries interactives.
D’altra banda, la zona de l’Autor permetrà que els autors independents coneguin eines d’autoedició i serveis relacionats amb la creació, producció, venda i promoció de llibres. S’hi desenvoluparan conferències, taules rodones i tallers sobre habilitats i tècniques d’escriptura, micromecenatge editorial per captar fons de particulars, ús del màrqueting en línia per connectar amb els lectors i venda d’obres en llibreries i a la xarxa. Liber 2016 té com a novetat la Zona Graphispag en la qual es presentaran innovadors productes impresos usant tintes, materials, processos i acabats impactants i donarà a conèixer els avantatges de la personalització i la impressió sota demanda.
Jornades Professionals
Liber destaca, així mateix, pel seu intens programa d’activitats pel qual esdevé el millor centre de transferència de coneixement i de debat del sector editorial amb la participació de més de 150 experts i professionals del sector a les 85 taules rodones, conferències, fòrums i presentacions incloses en les seves Jornades a les quals s’abordaran diferents qüestions relacionades amb els nous models de negoci, els mercats exteriors, la comercialització o l’evolució de la digitalització del llibre, entre d’altres temes. Entre els ponents destaca el reconegut analista internacional Edward Nawotka qui identificarà les 12 tendències que estan canviant el món de l’edició.
Hi haurà espai, a més, per parlar del llibre infantil i juvenil, l’edició tècnica científica i el còmic, així com de biblioteques, traducció, correcció de textos i bibliodiversitat. També s’informarà sobre les novetats de DILVE-ISBN i del Segell de Qualitat de les Llibreries; se signarà l’acord amb la Biblioteca Nacional per aprofitar les metadades del mercat del llibre per al Dipòsit Legal i es presentarà el Pla Integral per al foment del llibre i la lectura.
Premis Liber
Al marc de la fira, la FGEE lliurarà els Premis Liber que reconeixen la trajectòria i el treball desenvolupat per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. L’escriptor Juan Marsé; la fundadora de Tusquets Editors, Beatriz de Moura; la periodista de Ràdio Nacional d’Espanya, Pepa Fernández; el cineasta Fernando León director del film”Un dia perfecte”; la llibreria Cálamo de Saragossa i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona són els guardonats en aquest any.
Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. L’edició d’enguany, que tindrà lloc al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, coincideix amb la declaració de Ciutat Literària per la UNESCO de la capital catalana, i la commemoració del quart centenari de la mort de Cervantes.
Barcelona, octubre de 2016