El Saló Nàutic de Barcelona celebra una edició marcada per la innovació i la tradició

Amb més de 260 expositors previstos, 670 embarcacions -165 a l’aigua-, i centenars de productes i serveis de l’àmbit de la nàutica esportiva i d’esbarjo, el Saló Nàutic Internacional de Barcelona tornarà a ser l’esdeveniment líder del sector a Espanya en una edició en què la innovació i la tradició seran protagonistes. A més de mostrar més d’un centenar de novetats (més de 70 en embarcacions i unes 30 en motors i electrònica), el saló dedica una zona expositiva i unes jornades a emprenedors, alhora que continua amb la seva aposta per difondre la cultura i el patrimoni marítim amb l’espai “Marina Tradicional”, que celebra la seva 10ª edició.
Del 12 al 16 d’octubre, els visitants del 55è Saló Nàutic de Fira de Barcelona, que ocuparà els molls d’Espanya i de la Fusta del Port Vell, podran gaudir tant de la mostra flotant -amb 165 embarcacions previstes a partir de 8 m. d’eslora- com de l’exposició a terra, amb tot tipus de productes i serveis nàutics, a més de petites embarcacions. Entre les novetats que es presenten en primícia a nivell nacional destaquen el Lagoon Seventy 7, un espectacular catamarà de 23 m. d’eslora i 337 m2 de vela; o la més petita Cap Camarat 6.5 BR de Jeanneau, de 6,6 m, la 1ª d’aquesta gamma amb proa oberta per guanyar espai a coberta i nominada als premis “Vaixell a Motor Europeu de l’Any” 2017.
Així mateix, per primera vegada, el saló habilitarà els dies 13 i 14 una zona específica per a emprenedors i startups, empreses de recent creació de base tecnològica, on es donaran a conèixer una vintena d’innovacions, des de noves Apps per facilitar la navegació fins a un projecte de pneumàtica ecològica i auto-inflable. Aquest espai complementa la 1ª edició de les jornades dedicades a l’emprenedoria, organitzades en col·laboració amb l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques, ANEN, que també acullen un fòrum d’inversió.
Pel president del saló, Luis Conde, “l’impuls a la innovació és crucial per al creixement d’un sector de gran importància i trajectòria històrica a Espanya. En aquest sentit, les startups poden aportar noves idees, solucions i beneficis a moltes de les firmes expositores i viceversa, si es potencia la col·laboració entre elles”.
Divulgador de la cultura i el patrimoni marítim
A més de ser el millor aparador per descobrir els nous models d’embarcacions i les innovacions del sector, el saló també és el lloc on veure vaixells antics que utilitzaven temps enrere els pescadors, com el centenari “Rafael” que estarà exposat a l’aigua, i participar en batejos de mar, restauració d’embarcacions o tallers de nusos, gràcies a l’espai “Marina Tradicional”, una iniciativa del saló per reunir els professionals i entitats que treballen per a la salvaguarda i la promoció de la cultura i el patrimoni marítim, i que enguany celebra la seva 10ª edició.
A més, el saló tornarà a comptar amb altres àrees temàtiques, ubicades al Moll de la Fusta, on es desenvoluparan al voltant d’un centenar d’activitats tant per al públic professional com per als aficionats a la nàutica en general i també per a aquells que vulguin iniciar-se o senten curiositat per aquest món: l’Àrea Fun Beach, amb una zona de proves amb accés al mar perquè el públic gaudeixi de sessions d’iniciació a la vela lleugera, canoa, caiac o paddle surf; el Nautic Food Plaza, espai de restauració i chill out; i el Nautic Village By The Cooluxury, on s’exhibeixen productes Premium de moda, disseny i gastronomia.
Paral·lelament, molts expositors organitzen activitats i festes en els seus estands, la majoria d’elles el divendres 14, coincidint amb la Nit de la Nàutica, on hi haurà degustacions, música i ball, desfilades de moda i altres propostes, com la “Swimnight & Kayak”, una travessia nedant nocturna en les aigües del Port Vell. El dissabte 15 també es durà a terme el IV Barcelona SUP Festival, la trobada d’aficionats d’Stand Up Paddle Surf.
Jornades professionals i solidàries
D’altra banda, a l’Espai del Mar hi haurà presentacions de regates, trofeus, debats i conferències sobre el medi marí i la navegació en totes les seves variants. Entre d’altres, destaca una taula rodona dedicada a la nàutica esportiva, organitzada per l’Associació d’Enginyers Navals i Oceànics d’Espanya, on es parlarà de la importància de la vela en alta competició, amb regates tan importants com la Copa Amèrica o la Barcelona World Race, i en la qual s’incentivarà el debat entre dissenyadors, constructors i navegants. Aquesta sessió s’emmarca dins del 55è Congrés d’Enginyeria Naval i Indústria Marítima.
També ressalten diverses ponències sobre els valors de la sostenibilitat i la solidaritat. Una a càrrec d’Òscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms, una oenagé de socorristes que assisteixen a l’illa de Lesbos als refugiats procedents majoritàriament de Síria, guardonat amb el premi Català de l’Any 2015, i que parlarà de la seva experiència. En una altra, Ignasi Mateu – tècnic de l’Agència de Residus de Catalunya-, un representant de la Confraria de Pescadors de Barcelona i un altre de l’Autoritat Portuària de Barcelona, presentaran el projecte “Marviva” de recollida i caracterització de les escombraries marines per part dels pescadors d’arrossegament de Barcelona. Aquest projecte està en fase de prova pilot al port de Barcelona durant un any i amb la intenció de replicar-lo a altres ports pesquers catalans.
Les matriculacions creixen un 3,15%
Segons dades d’ANEN, les matriculacions d’embarcacions d’esbarjo han crescut un 3,15% en els vuit primers mesos d’aquest any. Per al seu secretari general, Carlos Sanlorenzo: “el mercat nàutic manté la seva dinàmica en el que portem d’any, amb un lleuger increment en les matriculacions amb relació al 2015. Més enllà de les xifres -precisa- observem que les noves formes de consum de la nàutica segueixen evolucionant, com es reflecteix en el creixement del mercat del lloguer que va guanyant terreny a la compra d’embarcacions per a ús privat. Això vol dir que hi ha un veritable interès per gaudir del mar i els usuaris busquen altres opcions com estem transmetent amb la campanya de promoció de la nàutica #embarca’t (www.embarcate.com) que estarà molt present al saló”.
Per la seva banda, el director del saló, Jordi Freixas, explica que “una mostra del potencial creixement del mercat espanyol és que el certamen torna a despertar l’interès d’organismes internacionals com CACEL, Cambra Argentina de Constructors d’Embarcacions, que participa per primera vegada amb un estand institucional on estan representades mitja dotzena de drassanes, així com d’EE.UU, que repeteix assistència gràcies a un acord amb The National Marine Manufacturers Association”.
El Saló Nàutic de Barcelona és membre fundador de l’International Federation of Boat Show Organisers (IFBSO) i un referent internacional en l’actualitat. Organitzat per Fira de Barcelona i de caràcter anual, el certamen compta amb el suport i la col·laboració d’ANEN.
Barcelona, 28 de setembre de 2016