El Saló del Caravaning presenta l’edició més verda promovent el turisme sostenible

La 33a edició del Saló Internacional del Caravaning, organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravàning (ASEICAR) i del Gremi d’Empresaris de Caravàning de Catalunya (GREMCAR), destacarà la importància del turisme sostenible lligat als valors de l’estil de vida que comporten la pràctica d’aquesta tipologia de viatge, més flexible, lliure i en contacte amb la natura. Per aquest motiu, el certamen fomentarà les bones pràctiques i el respecte a l’entorn entre els aficionats al càmping i al caravàning.
En aquest sentit, el saló ha creat la campanya “I am green caravaning” sota la qual s’ha organitzat un viatge per la zona del Parc Natural del Alto Tajo (Guadalajara). Una ruta que ha servit per descobrir un enclavament geogràfic singular, poc conegut pel gran públic, i per mostrar una altra manera de viatjar basada en un turisme més sostenible, més lliure i més proper a la natura.
El viatge ha consistit en una ruta amb 8 autocaravanes i vehicles camperitzats  (furgonetes convencionals habilitades per a un ús campista) i ha comptat amb una activitat de voluntariat mediambiental al cor del Parc Natural del Alto Tajo amb l’objectiu de reivindicar la sostenibilitat de la pràctica del caravaning i del càmping.
De la mà de l’associació Micorriza, una entitat local sense ànim de lucre que treballa per a la conservació i protecció del patrimoni local, els participants en el viatge han realitzat un taller de reforestació, una anàlisi de la qualitat de l’aigua del riu Tajo, i han col·laborat en la recollida d’escombraries de l’entorn i en la col·locació de cartells per conscienciar els visitants d’una actitud respectuosa amb el medi ambient.
El director del Saló Internacional del Caravaning, Josep Antoni Llopart, ha assegurat que “en aquesta edició volem apel·lar a la consciència del caravanista i als seus valors. La campanya I am green Caravaning i aquest viatge són una oportunitat per visualitzar aquest vincle entre el caravanista i el turisme sostenible per mostrar una altra manera de viatjar, un estil de vida diferent, més proper a la natura “.
Segons José Manuel Jurado, president de ASEICAR, que ha participat en aquesta campanya “l’acció realitzada visualitza la importància d’aquest tipus de turisme, que respecta l’entorn natural i social. Es tracta d’un viatger amb un perfil general de classe mitjana-alta que genera un consum diari de 100 euros al dia en comerços locals i que és especialment amant de la natura”. Per això, des de ASEICAR reivindiquen “una reglamentació que faciliti el desenvolupament d’àrees de servei on poder estacionar, repostar aigua potable i poder buidar les aigües brutes, així com un augment de les àrees de pernocta”.
El viatge s’ha completat amb diferents visites a enclavaments de gran riquesa geològica, ecològica, històrica i turística pertanyents al Parc Natural del Alto Tajo, com el castell de Zafra (conegut per aparèixer en la sèrie Joc de Trons), Checa (declarat un els municipis més bonics de Castella-La Manxa), Molina de Aragón, Salto de Poveda, Laguna de Taravilla, entre d’altres.
I am green caravaning
La campanya del Saló Internacional del Caravaning de Fira de Barcelona continuarà amb diferents accions a les xarxes socials de l’esdeveniment que compartiran amb els seus seguidors recomanacions per promoure un caravàning ecofriendly, així com consells i exemples de bones pràctiques, entre d’altres actuacions de comunicació i sensibilització.
Igualment, al costat de ASEICAR es divulgarà, abans i durant el saló, el manual del bon caravanista amb consells per als aficionats al caravàning en matèria de medi ambient, circulació, així com informació sobre la normativa que regula l’estacionament d’autocaravanes i campers. La campanya es completarà durant la celebració del saló amb activitats i xerrades per fomentar la conscienciació del caravanista.
Parc Natural del Alto Tajo
Localitzat a l’est de la província de Guadalajara (Castella-la Manxa), la zona té una gran biodiversitat de fauna i flora, convertint-se en un important refugi d’espècies, moltes d’elles amenaçades. El seu valor ambiental és encara més significatiu gràcies a la declaració de tota la comarca com Geoparc inclòs a la xarxa europea de la UNESCO.
D’altra banda, la zona ha patit un despoblament en els últims 50 anys que ha suposat una pèrdua del 70% de la població i més de la meitat dels habitants actuals supera els 65 anys, convertint-se en una de les comarques més envellides i despoblades d’Espanya i d’Europa (tan sols 1,2 habitants / km²).
Barcelona 1 de juny de 2018