La Setmana de la Formació i el Treball ofereix la millor orientació acadèmica i professional

Del 22 al 26 de març, el recinte de Montjuïc acull una nova edició de la Setmana de la Formació i el Treball que, amb 235 expositors, presentarà un ampli nombre d’accions orientadores acadèmiques i professionals per a estudiants i professors. Aquesta edició consta de tres esdeveniments: el Saló de l’Ensenyament, que ofereix informació sobre els estudis i sortides professionals per als estudiants d’ESO; Futura, el Saló dels Màsters i Postgraus, amb els millors programes de segon i tercer grau universitari; i la novena edició de ITworldEdu, el congrés de referència del sector tecnològic educatiu.
La 28ena edició del Saló de l’Ensenyament (22-26 de març) comptarà amb 175 expositors que ocuparan la totalitat del palau 2 del recinte de Montjuïc, on hi haurà diversos serveis d’informació, assessorament i orientació que ofereixen els centres universitaris, superiors, complementaris, de formació professional i d’idiomes. Una vegada més, el saló dóna a alumnes i pares tota la informació necessària en pocs dies i en únic recinte per tal que puguin decidir la millor opció per al seu futur acadèmic i professional.
El certamen compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament i del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, que, mitjançant la participació de la Secretària d’Universitats i Recerca, informaran els visitants sobre les opcions de formació existents en l’actualitat i habilitaran un espai específic d’orientació sobre les beques o ajuts disponibles.
El Departament d’Ensenyament reforçarà el paper de l’orientació amb dues novetats: un recorregut d’orientació recomanat i unes xerrades informatives sobre els diferents ensenyaments postobligatoris. Durant el Saló, el Departament presentarà l’oferta per al proper curs dels estudis de formació professional, batxillerat, escoles oficials d’idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres de formació de persones adultes, Programes de Formació i Inserció (PFI), ensenyaments artístics i ensenyaments esportius.
Pel que fa al recorregut d’orientació recomanat o guiat, començarà amb un vídeo-tutorial, seguit de la visita guiada i acabant a l’espai d’orientació  individualitzada. Així mateix, sota el nom d‘El Departament informa,Ensenyament proposarà als visitants xerrades per a grups de fins a 50 persones sobre els diferents ensenyaments postobligatoris, amb continguts clau d’orientació útils per als alumnes a l’hora de triar els estudis.

De la seva banda, l’estand del Consell Interuniversitari de Catalunya es transforma, enguany, en l’espai oficial de l’Accés de la Universitat i com a gran novetat es presentarà el nou web ‘Canal Universitats’, que oferirà el llistat oficial de tots els estudis universitaris que es poden cursar a Catalunya.

També s’incorpora informació sobre l’accés a la Universitat, la preinscripció i les matrícules, les Proves d’Accés a la Universitat, així com de totes les eines disponibles per facilitar la tramitació de l’accés a la universitat (Accesnet, Posa’t a prova, simulador de notes i simulador de preus universitaris). L’altra gran novetat és un espai específic on rebran informació de totes les beques i ajuts disponibles. En aquest sentit, especialistes de l’Agència d’Ajuts Universitaris i de Recerca, l’AGAUR, atendran de forma personalitzada als estudiants que ho sol·licitin.

El foment dels idiomes i de la Formació Professional són dos signes d’identitat del Saló de l’Ensenyament. D’una banda, el certamen comptarà amb el Saló dels Idiomes, coordinat per l’Associació de Promotors de Cursos a l’Estranger (ASEPROCE) que donaran a conèixer l’oferta de cursos i estades a l’estranger, amb 16 expositors. De l’altra, i amb un espai propi de més de 2.800 m2 en què hi haurà 47 expositors, el Saló de l’Ensenyament mostrarà una vegada més que la Formació Professional és una gran opció perquè els joves puguin accedir al món laboral.

En aquest sentit, el Departament d’Ensenyament  habilitarà un espai on s’informarà dels cicles formatius vinculats al sector industrial. Les noves tecnologies també hi seran presents mitjançant l’Aula de Tecnologies Multimèdia, una sèrie d’activitats organitzades pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Orientació al professorat
Després de l’èxit que va obtenir en la passada edició, el Saló de l’Ensenyament, en col·laboració amb Educaweb, tornarà a tenir tallers i seminaris destinats als docents. Per tal que els docents puguin preparar amb antelació la visita al saló amb els seus alumnes, s’ha creat el kitbox ‘El teu saló’, disponible al web.
Un altre dels grans reclams del saló, i que té com a objectiu fer més atractiva l’activitat investigadora és l’Espai Ciència, una iniciativa organitzada des de fa nou edicions per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb la col·laboració de Fira de Barcelona. L’espai inclou diversos estands d’universitats, centres de recerca amb un programa continu d’activitats divulgatives i experiments científics, lúdics i interactius.
Els millors màsters i postgraus, a Futura
La 14ena edició de Futura, el Saló dels Màsters i Postgraus, es desenvoluparà els dies 24 i 25 de març al palau 5 del recinte de Montjuïc amb 60 expositors, reunint universitats públiques i privades, escoles de negocis, centres de formació contínua i col·legis professionals que informaran sobre els programes de segon i tercer grau que s’imparteixen tant a Espanya com a l’estranger. Sota la coordinació del British Council, el saló comptarà amb la participació agrupada d’una dotzena d’universitats britàniques.
Futura també oferirà un servei d’orientació i assessorament personalitzat a l’estudiant; tallers pràctics per a la recerca de feina en l’àmbit nacional i internacional; i un Speaker’s Corner, amb sessions. A més del Recruitment Fòrum, en el qual es facilita l’accés al mercat laboral, el saló comptarà amb la col·laboració de Barcelona Activa, amb un servei d’orientació professional o sobre com millorar un currículum vitae.
ITworldEdu, per segona ocasió
Per segona vegada, el congrés de referència del sector TIC de l’educació ITWorld Edu, organitzat pel clúster Edutech i Eurecat, tindrà lloc els dies 21 i 22 de març al palau 5 del recinte de Montjuïc. ITworldEdu presentarà les novetats tecnològiques, experiències educatives i les aplicacions innovadores de la tecnologia que es puguin implementar al dia a dia de les escoles amb l’objectiu de millorar la formació dels alumnes
Barcelona, 16 de febrer de 2017