Fira elabora un protocol per garantir la màxima seguretat i prevenció als seus recintes

Fira de Barcelona treballa amb l’objectiu de poder reprendre després de l’estiu l’activitat firal, interrompuda a causa de la situació actual derivada de la pandèmia de covid-19, i, d’aquesta manera, convertir-se en un dels principals motors de la reactivació econòmica donada la gran varietat de sectors que estan presents als seus esdeveniments. Amb aquesta perspectiva, la institució està elaborant un protocol específic per aplicar les màximes mesures de seguretat i prevenció de cara als seus treballadors, expositors, visitants, organitzadors i participants als certàmens que tindran lloc al seus recintes.   

Com a conseqüència de les circumstàncies tan excepcionals que estem vivint, Fira de Barcelona, igual que la majoria d’organitzacions firals internacionals, ha hagut de replanificar el seu calendari d’esdeveniments amb la finalitat de concentrar-los en l’últim quadrimestre d’aquest any, como és el cas de Valmont Barcelona Bridal Fashion Week (VBBFW), Bizbarcelona, Liber, Nàutic, FoodTech o Alimentaria, que se sumen a d’altres ja previstos per aquestes dates com Smart City Expo World Congress o Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast, entre d’altres. Per la seva banda, des d’avui i fins al proper diumenge, 24 de maig, organitza FiraCampusVirtual, una plataforma digital que reuneix l’oferta dels salons Ensenyament i Futura, previstos per al passat mes de març.

Però més enllà de la planificació d’un nou calendari, la prioritat és dur-los a terme amb les màximes garanties de seguretat i prevenció de cara als participants en els seus esdeveniments. Un objectiu que, en alguns casos, contemplarà una nova conceptualització firal amb models híbrids, que combinen la participació virtual i la presència física, com és el cas, per exemple, de la VBBFW, oferint una nova experiència i la possibilitat d’arribar a un nombre més gran de persones.

El director de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, assegura que “la institució treballa amb la perspectiva de reprendre la celebració de salons a partir de setembre, adoptant nous formats i les mesures de prevenció necessàries amb l’objectiu de tornar a ser motor econòmic i donar suport a les empreses en un moment de gran complexitat per a tothom”. Serrallonga afegeix que “la nostra prioritat és tornar a l’activitat en un entorn segur i profitós per a tots els participants amb l’objectiu que la seva assistència a un esdeveniment contribueixi a rellançar el seu negoci i networking”. 

Condicionament d’espais i aforament

En aquest sentit, amb la finalitat d’adaptar les seves instal·lacions al nou context, la institució està elaborant, amb l’assessorament d’acreditats consultors i experts mèdics, un ambiciós protocol d’actuació amb mesures de seguretat i prevenció, pensant tant en les pròpies directrius que marquin les autoritats com en els treballadors, expositors, visitants, organitzadors, proveïdors i assistents als seus esdeveniments, sobretot, en els de caràcter professional (B2B), de característiques molt específiques i diferenciades respecte a d’altre mena d’activitats massives.

Entre altres qüestions, hi figuraran el condicionament d’espais, regulació de fluxos de visitants i d’aforaments, controls de salut, higiene, distanciament físic, desinfecció i neteja de zones comunes i estands, informació i suport sanitari, sistemes específics d’acreditació i organització dels serveis de restauració.

Igualment, la institució ha participat activament en la definició de les recomanacions internacionals d’actuació per garantir la salut i seguretat dels assistents a fires i exposicions amb organismes que tenen un destacat paper al sector, i dels quals Fira de Barcelona n’és membre, com EMECA (European Major Exhibition Centres Association) i UFI, associació internacional de la indústria firal; així com amb l’Associació de Fires d’Espanya (AFE), amb la qual treballa per concretar amb les autoritats pertinents un protocol d’actuació general al país.