Mallorca, capital mundial de les illes intel·ligents amb la segona edició de l’Smart Island World Congress

Comença el compte enrere per a la celebració de la segona edició del congrés líder mundial sobre illes intel·ligents, Smart Island World Congress. El certamen té com a objectiu enfortir els llaços entre territoris insulars per afrontar reptes compartits com el canvi climàtic, la competitivitat econòmica, la innovació tecnològica i el turisme. El congrés reunirà 95 ponents, un centenar de representants d’illes de tot el món i 20 expositors.
D’aquí a 10 dies el municipi mallorquí de Calvià es convertirà en la capital mundial de les illes intel·ligents amb la celebració de la segona edició de l’Smart Island World Congress, el principal punt de trobada i de diàleg entre territoris insulars de tot el planeta. Organitzat per Fira de Barcelona, amb el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Calvià, el congrés tindrà com a principals eixos temàtics la indústria turística, els reptes de futur que afrontaran les illes i els seus recursos propis.
A partir d’ells, es desenvoluparan 15 conferències amb la participació de 95 ponents internacionals, nacionals i locals, entre líders illencs, experts industrials i responsables de centres de recerca, universitats, governs i organitzacions internacionals. En elles, s’abordaran qüestions com el turisme intel·ligent i sostenible, el benestar social, el patrimoni cultural, l’estacionalitat, les startups, les incubadores empresarials, la connectivitat mòbil, la resiliència climàtica, les energies renovables, la gestió de residus, o les infraestructures.
La segona edició de l’Smart Island World Congress reforça la seva vessant més relacional i organitzarà per primera vegada un esdeveniment professional, anomenat Island2Island, en el qual les illes participants podran concertar reunions entre elles, amb les empreses participants o amb els visitants, amb el propòsit de establir relacions comercials i trobar oportunitats de negoci. Així mateix, i com ja va succeir en l’edició passada, el certamen també disposarà d’un espai expositiu amb una vintena d’empreses participants, entre les quals destaquen companyies com Orange, IOTLABS, Grup Etra, Wongo, Tirme o Meliá Hotels International.
Entre els esdeveniments paral·lels que es desenvoluparan, destaquen els tallers sobre resiliència climàtica i innovació tecnològica, així com la celebració d’un esdeveniment Hackathon en el qual els participants competiran per desenvolupar un prototip amb tecnologia IOT que doni solució a algun problema que afecti les illes.
Després de l’èxit de l’any passat, el punt àlgid arribarà la tarda del 23 d’abril amb el lliurament dels premis Smart Island. Es fallaran guardons en tres categories: millor illa intel·ligent, millor destinació intel·ligent, i millor proposta de desenvolupament sostenible.
Ponents principals internacionals
Entre els 95 conferenciants que prendran part del saló, destaquen com a principals Doug Lansky, consultor i expert internacional en turisme i Lauri-Ann Ainsworth, Directora de Desenvolupament i Comunicacions del Branson Centre of Entrepreneurship Caribbean, la fundació del grup Virgin, que lidera el suport a startups amb finalitats socials.
Lanksy, que és autor d’una desena de llibres sobre turisme i d’articles per a National Geographic Traveler, Esquire, The Guardian o The Hufftington Post i ponent de l’Organització Mundial del Turisme i de xerrades TED, parlarà sobre els principals reptes que avui en dia afronta el sector turístic, fórmules per millorar l’experiència del viatger, així com innovadors models de negoci que contribueixin a garantir la sostenibilitat del sector. Per la seva banda, Lauri-Ann Ainsworth, experta en màrqueting, comunicacions i emprenedoria, enfocarà la seva ponència en la manera com les empreses de nova creació poden aportar valor social a les illes.
Una altra destacada speaker, serà Kate Brown, directora executiva de la Global Island Partnership, l’associació de l’ONU que promou la col·laboració entre illes en àmbits com la conservació natural i la sostenibilitat. Brown participarà, al costat de Davon Baker, director d’IT de l’illa de Granada (el segon país més petit del món), en una ponència que abordarà les relacions de les illes amb el mar: activitats econòmiques relacionades, producció de energia o indústria pesquera, entre d’altres temàtiques.
També rellevant serà el diàleg entre Luis Gerardo Rivera Marín, secretari d’estat de Puerto Rico, amb l’exministre d’Afers Exteriors d’Espanya, Miguel Ángel Moratinos, així com la ponència sobre la cooperació entre illes, amb la participació destacada del secretari d’estat de la Unió Europea, Jorge Toledo.
La quarta revolució industrial també tindrà el seu espai al congrés amb un panell que reflexionarà sobre els reptes que afronten les illes davant la digitalització dels processos industrials, amb la intervenció del professor i coordinador del grup SmartDestination de la Universitat dels Illes Balears, Bartomeu Alorda; el consultor i especialista en Ciències Tèrmiques, Aleksandar Ivancic, o el director del Departament d’Energies Renovables de l’Institut Tecnològic de Canàries, Salvador Suárez.
La segona edició de l’Smart Island World Congress, comptarà amb una destacada presència de representants institucionals internacionals. Entre ells, l’assessor de la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea, Brendan Devlin, que prendrà part en el panell sobre la “Transició energètica cap a la descarbonització”. Així com el primer ministre de les Illes Cook (Nova Zelanda); els alcaldes de Mindelo (Cap Verd), Zanzíbar (Tanzània), Port Louis (Maurici), de les gregues Tinos, Milos i Til·lers (la primera illa del mediterrani que funcionarà exclusivament amb energies renovables); o els tinents d’alcalde d’Ajaccio (Còrsega) i de Hvar (Croàcia).
Smart cities, smart islands
Smart Island World Congress, que compta amb el suport del Banc Mundial, ONU-Hàbitat, Global Island Partnership i Dafni Network, és l’esdeveniment líder mundial sobre illes intel·ligents que ofereix als territoris insulars un espai de debat on afrontar de manera compartida els reptes de futur en l’àmbit de la tecnologia, la innovació i els recursos propis. El congrés aprofita l’experiència consolidada a nivell internacional de l’Smart City Expo World Congress, organitzat per Fira de Barcelona des de l’any 2011 i consolidat com el líder mundial del sector de les ciutats intel·ligents.
Palma, 13 d’abril de 2018